Șase luni este termenul preliminar de așteptare pentru douăzeci și unu de brașoveni care s-au trezit fără acoperiș deasupra capului, vineri, după ce blocul în care locuiau riscă să se prăbușească, deoarece fundația a rămas în aer, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Autoritățile fac o expertiză pentru a vedea care este soluția de consilidare a imobilului.
Blocul a fost construit în 1981 și se află în cartierul Răcădău, unul dintre cele mai scumpe din Brașov, din punct de vedere imobiliar. Construcția este poziționată pe un teren în pantă, iar atât imobilul, cât și terenul reprezintă o proprietate privată.
Autoritățile vor face o expertiză completă pentru a vedea dacă pot face investiții în imobil sau dacă locatarii vor fi nevoiți să plătească costurile de reconsolidare a acestuia.
„Experții spun că poate să dureze între două-trei săptămâni și șase luni, pe baza raportului de expertiză preliminară. Până nu se face un raport complet și nu se dă o soluție tehnică de consolidare nimeni nu poate să spună cât va dura”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, pentru corespondentul MEDIAFAX.
Cei 21 de locatari din bloc, toți adulți, pot fi cazați în 20 de camare ale Căminului pentru Persoane Vârstice, dar mulți dintre ei au ales să locuiescă la rude sau prieteni. Între timp, a fost emisă o autorizație de construire în regim de urgență pentru punerea în siguranță a imobilului, o procedură de luare de măsuri imediate de protejare, inclusiv delimitarea zonei. De altfel, locatarii vor avea acces în bloc pentru a-și lua unele lucruri după un program de acces, stabilit de autorități.
De asemenea, polițiștii locali vor păzi în permanență blocul.
„Concluziile raportului preliminar al expertizei tehnice arată că acel bloc reprezintă un risc mare de prăbușire și recomandă evacuarea. Conform procedurilor, în această dimineață s-a reunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și împreună cu subprefectul Brașovului am luat hotărârea de a dispune evacuarea clădirii. (…) Este vorba despre o proprietate privată, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pe domeniul public, ce s-a întâmplat pe domeniul privat. Este un caz atipic, experții analizează soluții, o să contacteze și reprezentanții Universității de Construcții din București și de comun acord cu specialiștii în domeniu o să găsim o soluție”, a declarat Laszlo Barabas, viceprimarul Brașovului, pentru MEDIAFAX.
Douăzeci și unu de locatari ai unui bloc din municipiul Brașov au fost evacuați de urgență, vineri, după ce terenul de sub el s-a surpat, iar imobilul riscă să se prăbușească.
Potrivit experților, un colț al fundației a rămas în aer și s-a creat o gaură de 4,5 metri diametru.
Sorry, there are no polls available at the moment.